+31(0)6 - 29 33 00 48     

Sint Jans Gasthuis - Weert

Als het brandmeldsysteem aan vervanging toe is, dan wel door een systeem met een open protocol en technische flexibiliteit. Daarom liet St. Jans Gasthuis Weert haar installatie integraal moderniseren door Kuijpers.

Frits Brouns is content met ‘zijn’ nieuwe brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie in SJG Weert. De manager Techniek en Bouw heeft gekregen wat hij wilde: “Ons systeem was technisch op leeftijd en niet meer te certificeren. Daarom zochten we een nieuw systeem waarvan onze eigen technici eerstelijns service en onderhoud kunnen doen.” De keuze viel op Hertek en de technisch dienstverlener waarmee hij al goede ervaringen had: Kuijpers. Afgelopen januari was het zover, vertelt projectleider Edwin van Stiphout vol trots: “Het systeem werd in één keer gecertificeerd en dat is uitzonderlijk; een compliment voor onze monteurs.”


Detectie waarborgen

Ook het overschakelen van het oude naar het nieuwe systeem verliep in één keer goed. Technisch was de koppeling met het oude systeem de grootste uitdaging, want daarbij moesten de sturingen in tact blijven. Voor de zekerheid vond het testen van de sturingen op zaterdag plaats. Complex was ook het continue waarborgen van de detectie van het ziekenhuis. Van Stiphout: “Dat hebben wij opgelost door in goed overleg met de klant elke dag een bouwdeel te vernieuwen en ’s avonds de detectie weer in te schakelen, zonder onverwachte storingen.”


Groot netwerk

De geïntegreerde brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie van SJG Weert biedt volledige bewaking met overwegend stil alarm (patiëntenafdelingen) en beperkt luid alarm (technische ruimten). Het netwerk bestaat uit zeven centrales (Penta 5000), vier nevenpanelen, 1.600 automatische rookmelders, handbrandmelders en nevenindicatoren én een aspiratiesysteem. Elke centrale omvat meerdere detectielussen en er vinden sturingen plaats van liften, slagbomen en systemen voor toegangscontrole en luchtbehandeling. Ook wordt er vanuit de Penta 5000 een digitaal geografisch paneel bij de receptie op protocolniveau gestuurd. Automatische meldingen worden opgevolgd door de (24/7) dienstdoende beveiligingsmedewerkers, handmatige meldingen worden naar een alarmcentrale doorgemeld.


Beter beheer

Kuijpers was binnen dit project verantwoordelijk voor het hele traject, van advies en projectering tot en met montage en inbedrijfstelling. Daarnaast verzorgt het bedrijf ook service en onderhoud. Zowel het technisch beheer als de brandveiligheid is sterk verbeterd, stelt Brouns opgelucht. “In het verleden zijn systeemwijzigingen niet consequent bijgehouden, maar nu weten wij precies waar wat zit en kunnen wij eenvoudig onderhoud zelf uitvoeren. De brandcompartimentering en bouwkundige zonering lopen parallel, zodat de brandweer bij een melding nog sneller op de juiste locatie kan zijn. Verder houdt Kuijpers elke mutatie bij, zodat wij die kunnen registreren.” Met diverse wijzigingen voor de boeg, is dat een belangrijke geruststelling.
PROJECTDATA

Klant: Hertek B.V.

Referentie: Kuijpers

Locatie: St. Jans Gasthuis, Weert

Vakgebieden: Elektro, brandbeveiliging

Diensten: Tekst, fotografie

Media: Nieuwsbrief, website