+31(0)6 - 29 33 00 48     

Holland Staal - Zwaag

Holland Staal B.V. beschikt over een nieuwe, grote hal voor natlak conservering. De natlakinstallatie met zijn ingenieuze luchtbehandeling van Soloan maakt het spuit- en droogproces veel efficiënter en schoner.

Als Holland Staal iets doet, pakken ze het goed aan. Daarom heeft de staalbouwer naast de grootste volautomatische poedercoatstraat van Europa sinds januari 2017 ook een immense bedrijfshal (60 x 40 m) voor natlak conservering. Geen half werk, vertelt Harry Jongejans, algemeen directeur van het bedrijf dat (complexe) staalconstructies van ontwerp tot en met montage realiseert. “Onze bestaande natlakinstallatie was onderdeel van een complete productiefaciliteit. Daardoor circuleerden spuitnevels en lasdampen door elkaar. Om een gezonder werkklimaat te garanderen, besloten we een aparte, nieuwe spuithal te bouwen.”


Arbo-winst

De luchtbehandelingsinstallatie voor de nieuwe hal moest niet alleen Arbotechnisch verantwoord afzuigen. Zij moest ook temperatuur en vochtigheid in de enorme ruimte effectief en efficiënt regelen. “Soloan gaf ons, in tegenstelling tot een andere leverancier, meteen een goed gevoel. Zij begrijpen exact wat wij nodig hebben en kwamen met een aantrekkelijke offerte.” Zodoende kreeg Soloan opdracht de gehele natlakinstallatie met luchtbehandeling te ontwerpen en realiseren.


Modulaire luchtbehandeling op maat

Soloan heeft de capaciteit van de natlakinstallatie exact op de ruimte afgestemd door een modulair filter- en afzuigsysteem toe te passen. Een regelunit zorgt dat verse lucht op de juiste temperatuur van bovenaf langszij wordt aangevoerd. Om de zware, lange constructiedelen te coaten en drogen, is een speciale, extra lage afzuigwand gebouwd. Zodoende kan het staalconstructiebedrijf met een relatief lage luchtomzet toch de benodigde luchtsnelheid creëren.


Ingenieuze turbulentiewaaiers

Uniek zijn de drie speciale turbulentiewaaiers aan de plafonds die de warme lucht circuleren. Holland Staal in Zwaag is een van de eerste industriële bedrijven in Nederland waar Soloan deze ingenieuze techniek toepast. De staalbouwer hoeft dus niet de hele hal warm te stoken en halveert de droogtijd, tot grote tevredenheid van Jongejans: “De installatie doet exact wat Soloan heeft voorgesteld: de lucht blijft warm en schoon. Verder is het gehele proces van A tot Z goed en zonder storingen verlopen.”


Natlakken van staal heeft toekomst

Holland Staal heeft zijn natlakcapaciteit met de nieuwe hal verdubbeld. De investering is van strategisch belang, omdat de marktvraag naar natlak door de toenemende behoefte aan brandwerende coatings stijgt. De Westfriese staalbouwer, die een eigen engineeringsafdeling heeft, is klaar voor de toekomst, mede dankzij Soloan.
PROJECTDATA

Klant: Soloan B.V.

Referentie: Holland Staal B.V.

Locatie: Zwaag

Vakgebieden: Industrie, luchtbehandeling, ventilatie, lakken

Diensten: Tekst, fotografie

Media: Website