+31(0)6 - 29 33 00 48     

Heracles stadion - Almelo

Loohuis-Meulenbeld Installatietechnieken B.V. voerde een topwedstrijd tijdens de vernieuwbouw van het Heracles stadion. Tussen het reguliere voetbal door werd de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie volledig gemoderniseerd.

Meer capaciteit en comfort waren voor Stichting Heracles de belangrijkste redenen om het stadion te verbouwen. “Als je in het voetbal een stabiele middenmoter wilt zijn, moet je qua accommodatie met je tijd meegaan”, aldus Kris van der Elst. De veiligheidscoördinator van Heracles is optimistisch over het resultaat, want het nieuwe onderkomen geeft de spelers een ‘enorme boost’.


Drastisch verbouwen

Het imposante complex aan de stadsrand van Almelo lijkt wel helemaal nieuw, zo ingrijpend was de metamorfose. Vooral de toename van het aantal zitplaatsen (van 8.500 naar 12.500) en skyboxen (van 9 naar 21) is beeldbepalend. Die vereiste een tweede ring boven de bestaande tribunes en een extra verdieping boven het hoofdgebouw, waarin ook andere bedrijven zoals een supermarkt en fitnesscentrum zitten.


Installatie upgraden

Meulenbeld was verantwoordelijk voor alle installatiewerk, waarbij de brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie geheel werd vernieuwd. “De oude centrale was verouderd en upgraden was onmogelijk”, zegt projectleider Robert Veldhuis. “Uit onze inventarisatie bleek dat er een uitgebreid en dus nieuw netwerk nodig was. En omdat wij voor onze klanten met onafhankelijke systemen willen werken, viel de keuze op Hertek. Ook omdat hun systeem het XP95-protocol van de bestaande melders ondersteunt.”


Flexibel faseren

De nieuwe brandmeld- en ontruimingsinstallatie werd in twee fasen aangelegd. Collega Arnold Geurtse van de afdeling Beveiligingstechniek, verantwoordelijk voor de projectering: “Veel projecten zijn vooraf volledig gedimensioneerd, maar hier was tijdens fase 1 nog niet bekend hoe de tweede ring zou worden ingedeeld. Wij moesten dus zeer flexibel zijn.” Zodoende werd tijdens fase 1 de bestaande centrale vervangen door een Penta centrale om van daaruit verder te bouwen.

In fase 2 werd het uiteindelijke netwerk gerealiseerd van vier Penta brandmeldcentrales: twee 2-4 lus centrales bij de receptie, een 1 lus centrale respectievelijk. tekstpaneel bij de brandweeringang en een 2-4 lus centrale bij de commandopost.

Weliswaar kan de brandweer volstaan met een bedienpaneel, maar vanwege de uitbreidingsmogelijkheden en geringe meerkosten koos Meulenbeld toch voor een Penta centrale.


Spannend

Het installatieproces was in meer opzichten dan de open fasering spannend. Veldhuis: “Qua tijdsdruk was dit project een flinke belasting voor de monteurs, ook omdat het stadion en de supermarkt geopend bleven. Zij hebben regelmatig overgewerkt en veel loopuren gemaakt.”

Ook technisch gezien moest men scherp blijven, vertelt leidinggevend monteur Dennis Wijnen: “Omdat Heracles doorspeelde, moest de brandmeldcentrale elke avond opnieuw storingsvrij en in rust zijn; wij konden het systeem niet zomaar even platleggen.”


Trots en tevreden

Zowel Meulenbeld als Heracles is trots en tevreden over de gerealiseerde techniek. Veldhuis: “Het proces liep goed en het resultaat is goed, mede dankzij Hertek. Hertek levert snel en is een betrouwbare partner.” Van der Elst beaamt dat op zijn beurt: “De samenwerking met Meulenbeld heeft als een stoomtrein gewerkt en maakt me blij. Als er iets was, reageerden ze snel en kwamen we er altijd goed uit. De brandveiligheid is verbeterd en sinds fase 1 zijn er geen nodeloze meldingen meer.”
PROJECTDATA

Klant:   Hertek B.V.

Referentie: Loohuis-Meulenbeld Installatietechnieken B.V.

Locatie: Heracles voetbalstadion, Almelo

Vakgebieden: Elektro, brandbeveiliging, ontruiming

Diensten: Tekst, fotografie

Media: Nieuwsbrief, website